Pęczotto z burakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki w skórkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i obieramy.
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI PĘCZOTTO
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 3 minuty.
DODAJEMY WINO
Całość zalewamy winem. Odparowujemy, mieszając.
DODAJEMY BULION I GOTUJEMY PĘCZOTTO
Gdy wino odparuje, zalewamy kaszę pierwszą porcją bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – ten etap powinien trwać ok. 20 minut.
PODAJEMY PĘCZOTTO
Gotowe pęczotto przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera (lub sera feta) i listki ulubionych, świeżych ziół (np. pietruszki lub lubczyku).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1910,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
477,6 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
65,1 g
Błonnik
17,1 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!

Tiramisu ze śliwkami
Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!