Pasta pomidorowa • przepis • składniki • przygotowanie
Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY POMIDORY
Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułkę, pomidory kroimy w kostkę.
GOTUJEMY PASTĘ
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z pomidorami na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy bulion i gotujemy przez 5‑7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Studzimy i doprawiamy do smaku.
BLENDUJEMY PASTĘ
Oliwki siekamy. Blendujemy wraz z sosem pomidorowym i serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo upieczonym chlebem lub ciabattą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
605,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
151,3 kcal
Tłuszcz
11,5 g
Węglowodany
10,3 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka w kokilkach
Poznaj szybki i łatwy przepis na zapiekane jajka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem!

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!