Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią • przepis • składniki • przygotowanie
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY.
ŻÓŁTKO I CUKIER
puder ubijamy na krem.
DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ
śmietankę, mieszając.
MISKĘ UMIESZCZAMY W
gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.
WYJMUJEMY Z KĄPIELI
wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY KWAŚNĄ ŚMIETANĘ
i mieszamy, dodajemy do smaku ocet balsamiczny. PRZELEWAMY DO PROSTOKĄTNEJ: formy (ok.
20 CM) WYŁOŻONEJ
folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.
MORELE MYJEMY, PESTKI
wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki.
ZAGOTOWUJEMY Z SOKIEM
jabłkowym i cukrem wanilinowym i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie.
POZOSTAWIAMY DO
ostygnięcia.
PARFAIT WYJMUJEMY Z
formy, folię usuwamy, parfait kroimy w plastry. PODAJEMY Z: morelami.
WSKAZÓWKA
PARFAIT BĘDZIE: smakował szczególnie dobrze, jeśli użyjemy octu balsamicznego Deluxe z jabłkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1881 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313,5 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
39,2 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Kanapki z piekarnika
Chcesz zjeść coś na ciepło? Nasze zapiekane kanapki z piekarnika z kiełbasą, serem, pomidorami i papryką na pewno Ci się spodobają! Chrupiące pieczywo, ciągnący się ser i aromatyczne dodatki sprawią, że każdy kęs będzie czystą przyjemnością. Przekonaj się, jak łatwo je zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!