Oponki serowe z sosem malinowym • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Twaróg mielemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, dodajemy masło, nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól. Całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, ubite z cukrem jajka, spirytus i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Za pomocą foremek o średnicy 7 cm wycinamy krążki. W krążkach wycinamy dziurki (mniejszymi foremkami o średnicy 3 cm). Jeżeli nie mamy foremek, to możemy użyć szklanki i kieliszka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia oleju.
GOTUJEMY SOS MALINOWY
Wodę gotujemy z malinami i cukrem do momentu, aż maliny się rozpadną. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Oponki podajemy oprószone cukrem pudrem, z zimnym lub gorącym sosem malinowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2490,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83 kcal
Tłuszcz
3,1 g
Węglowodany
11,1 g
Błonnik
0,9 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.