Miodownik z kremem z kaszy manny • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Na patelni (na małym ogniu) rozpuszczamy masło z miodem. Odparowujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę oraz sodę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz wystudzoną masę miodową. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy, formując krążki o grubości ok. 3-4 mm. Pojedyncze krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Krążki w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Dwa krążki pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, natomiast trzeci odkładamy (będziemy go piec później z karmelizowanymi orzechami).
KARMELIZUJEMY ORZECHY
Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód i masło, podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Gorącą masę przekładamy na trzeci krążek, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 13 minut. Wszystkie krążki odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z KASZY MANNY
Mleko zagotowujemy z miodem, kaszę mannę mieszamy ze śmietanką i kakao, dodajemy do gotującego się mleka z miodem. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną i zmiksowaną kaszę mannę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Wystudzony krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim gotowe warstwy ciasta, na górze układając warstwę z karmelizowanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7368 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,4 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panini z mortadelą i mascarpone
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.