Makaroniki nadziewane czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Małe makaroniki i pyszna czekolada to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Skusisz się?

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY MIGDAŁY
Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, odlewamy i obieramy ze skórki. Dobrze je osuszamy i bardzo drobno mielemy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ
Cukier puder i kakao przesiewamy oddzielnie przez sitko. Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier puder i ubijamy dalej, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. Dodajemy kakao i migdały i krótko mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką.
PIECZEMY MAKARONIKI
Na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia robimy 50 kleksów (o średnicy 3 cm) i pozostawiamy na 10 minut. Następnie pieczemy makaroniki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 12-14 minut, jedną blachę po drugiej (w przypadku termoobiegu obie blachy mogą być pieczone jednocześnie). Makaroniki studzimy na blasze, a następnie delikatnie odklejamy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM DO MAKARONIKÓW
W międzyczasie drobno siekamy czekoladę. Zagotowujemy śmietankę i stapiamy w niej kawałki czekolady. Krem przelewamy do miski, studzimy i wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny tak, aby masa była nadal kremowa. Następnie krótko ubijamy go mikserem ręcznym i łączymy ze sobą po 2 makaroniki, nakładając między nie odrobinę kremu. Podajemy w miarę możliwości świeże.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2295 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
91,8 kcal
Tłuszcz
5,5 g
Węglowodany
9,6 g
Błonnik
1,9 g
Białko
1,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort Bellini
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!