Lemoniada truskawkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO RONDELKA
wsypujemy cukier i zalewamy połową przygotowanej wody.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY I
mieszamy, aż cukier się rozpuści.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i studzimy.
DO DRUGIEGO RONDELKA
wkładamy zamrożone truskawki .
PODGRZEWAMY, AŻ SIĘ
rozmrożą i rozpadną.
RONDELEK Z TRUSKAWKAMI
zdejmujemy z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera, aż masa nabierze jednolitej konsystencji.
Z CYTRYN WYCISKAMY
sok i przecedzamy, by pozbyć się z niego pestek.
SOK Z CYTRYN
mieszamy z truskawkami, dodajemy pozostałą część wody.
MIESZAMY DO POŁĄCZENIA
składników.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZYGOTOWANY
wcześniej syrop cukrowy aż do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości.
GOTOWĄ LEMONIADĘ PRZELEWAMY
do dzbanka i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez dwie godziny.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem dorzucamy do dzbanka kilka kostek lodu oraz garść świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1523 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,3 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
2,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska pieczeń z dyni
Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sok z buraka – szybki przepis
Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Tortilla z jajkiem i bekonem
Świetny sposób na śniadanie lub szybką przekąskę – tortille z jajkiem sadzonym w pomidorach, boczkiem i ziołowym serkiem!

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!