Klasyczna wuzetka • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WLEWAMY MASĘ DO FORMY
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Żółtka dodajemy do ubitych białek i mieszamy. Dodajemy suche składniki oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Masę mieszamy delikatnie rózgą. Na koniec dodajemy rum, ewentualnie wodę. Do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Pieczemy 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy miękkie masło – mieszamy. Biszkopt wyrównujemy z góry i przekrawamy na pół. Dolną część umieszczamy w czystej formie. Schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystą masę. Dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy. Do namoczonej i rozpuszczonej wcześniej żelatyny dodajemy odrobinę śmietanki, mieszamy, a następnie dodajemy rum. Całość łączymy z pozostałą śmietanką. Do małej miseczki odkładamy ok. 100 g masy śmietanowej do dekoracji. Resztę śmietany wylewamy na spód ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
WYLEWAMY POLEWĘ
Na ciasto wylewamy ostudzoną polewę i rozprowadzamy po powierzchni. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto kroimy w kostki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6883,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
430,2 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Makaron po katalońsku z kiełbasą fuet
Krewetki, wyrazista kiełbasa fuet i świeży makaron łączą się w wyśmienitym daniu w stylu katalońskim. Przygotuj makaron pełen wykwintnych dodatków – dla siebie i bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki mleczne
Delikatne, puszyste i lekko słodkie — takie właśnie są bułeczki mleczne, które idealnie nadają się na każdą porę dnia. Ich miękki środek i złocista skórka sprawiają, że trudno się im oprzeć. Możesz je jeść solo, z ulubionym dżemem, masłem lub serkiem. Zrób je wraz z nami!

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Policzki wołowe
Czy kiedykolwiek próbowałeś duszonych policzków wołowych? Tego wyjątkowego dania, które łączy w sobie delikatność i głębię powinien spróbować każdy. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić ten wykwintny, a jednocześnie prosty posiłek. Zapraszamy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Kiszone buraki z anyżem i goździkami
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!