Kiszone buraki z anyżem i goździkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY BURAKI I IMBIR NA TARCE
Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
ZALEWAMY WARZYWA SOLANKĄ
Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.
ODSTAWIAMY BURAKI DO FERMENTACJI
Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
357 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
59,5 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
13,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Owsiankowe latte z granolą
Owsianka do picia czy może kawa, która jest śniadaniem? Owsiankowe latte na pewno Was zaskoczy! Jest pyszne, wegańskie i nastraja pozytywnie na cały dzień.

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana to nietypowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Inspirowana naturą, przypomina bogatą w smaki polanę w lesie, pełną kolorów i różnych tekstur. W warstwach tej sałatki znajdziemy aromatyczne składniki, takie jak grzyby, warzywa i jajka, które razem tworzą harmonijną całość, chętnie wybieraną na bożonarodzeniowy stół. Poznaj przepis na tę pyszną sałatkę!

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!