Kaszotto ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
KROIMY WARZYWA
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
PODAJEMY KASZOTTO
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2200,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,2 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
66,6 g
Błonnik
19,9 g
Białko
19,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Surówka z marchewki i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Pieczone bataty z piekarnika
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.