Kanapka z burakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BURAKI
Buraki myjemy i wkładamy do rondelka. Wlewamy do niego ok. 700 ml wody (tak, aby przykryć buraki w całości). Ustawiamy na kuchence i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy trochę więcej niż ½ łyżeczki soli. Gotujemy buraki do miękkości i odlewamy wodę. Studzimy je. Buraki można też upiec zawinięte w folię aluminiową przy okazji pieczenia innego dania (przez godzinę w 200 °C).
OBIERAMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki. Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na grube plastry.
PRZYGOTOWUJEMY SEREK
Do miseczki przekładamy serek wiejski. Myjemy cytrynę i ścieramy z niej skórkę wprost do serka. Dodajemy resztę soli i pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy i lekko rozgniatamy widelcem, aby masa stała się bardziej kremowa i mniej wodnista.
SMARUJEMY BUŁKI SERKIEM
Bułki przekrawamy na pół i smarujemy każdą połówkę serkiem.
DODAJEMY PESTO
Na dolną połówkę bułek kładziemy po łyżce pesto i lekko rozsmarowujemy.
DODAJEMY RUKOLĘ
Na pesto układamy umytą i osuszoną rukolę.
SKŁADAMY KANAPKI
Na sam koniec dodajemy pokrojonego buraka i nakrywamy bułkę wierzchnią połówką. Pyszne kanapki z burakiem są gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1810,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
603,5 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
73,8 g
Błonnik
4,5 g
Białko
24,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Karkówka pieczona w plastrach
Soczyste i aromatyczne mięso, które w dodatku robi się niemal samo? To musi być karkówka pieczona w plastrach! Znakomite danie i idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz przepis na tę pyszną potrawę!

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka marchewkowa
Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!