Kanapka kubańska • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Czas przygotowania
620 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
Czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
DODAJEMY SOK POMARAŃCZOWY
Wyciskamy sok z pomarańczy i również dodajemy do miski z marynatą. Ponownie blendujemy.
MARYNUJEMY MIĘSO
Mięso myjemy i osuszamy, a potem wkładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy je marynatą. Przewracamy mięso na drugą stronę i wsmarowujemy marynatę w mięso. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Co 1-2 godziny przewracamy mięso na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
PIECZEMY MIĘSO
Do naczynia z mięsem dolewamy bulion i przykrywamy je. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 1,5 godziny, przewracając co pół godziny na drugą stronę. Pod koniec pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy bez pokrywki (przez ok. 15 minut).
WYCIĄGAMY PIECZEŃ
Gdy pieczeń się upiecze, wyciągamy ją z pieca i odkładamy na talerz. Powinna odpocząć przez jakieś 15 minut. Sos z pieczeni możemy zamrozić i użyć do innego obiadu.
KROIMY PIECZEŃ
Gotową pieczeń kroimy na plastry, a potem każdy dzielimy na mniejsze porcje.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO
Bagietki kroimy na pół, a potem przekrawamy je wzdłuż. Smarujemy je musztardą i układamy plaster sera.
DODAJEMY MIĘSNE DODATKI
Na serze układamy kawałki pieczeni, a potem po 2 plastry szynki.
DODAJEMY SER I OGÓRKI
Układamy na mięsnych dodatkach kolejny plaster sera i ogórki.
SKŁADAMY KANAPKI
Przykrywamy kanapki drugą połową bagietki i przyciskamy je. Podsmażamy na patelni z odrobiną masła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4826,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1206,5 kcal
Tłuszcz
49,1 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
4,7 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.

Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!
