Jajka po benedyktyńsku • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
KLARUJEMY MASŁO
Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE
Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasztutaj).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2408 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
602 kcal
Tłuszcz
50 g
Węglowodany
13,3 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort z kwiatami czarnego bzu i truskawkami
Tort pełen aromatu kwiatów? Tak! Wykorzystaj syrop z czarnego bzu, żeby stworzyć wyjątkowy deser.

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.