Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz i studzimy.
SIEKAMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Oliwki i osączone pomidory drobno siekamy. Bazylię myjemy, obrywamy listki z trzech łodyżek i również siekamy.
FASZERUJEMY JAJKA
Jajka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka rozgniatamy dokładnie widelcem i łączymy z oliwkami, pomidorami, posiekaną bazylią i ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy za pomocą dwóch łyżeczek do połówek jajek. Podajemy udekorowane pozostałymi listkami bazylii i orzeszkami pinii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
771,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
192,9 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
7,4 g
Błonnik
13,8 g
Białko
13,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Nadziewane daktyle w czekoladzie
W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem
Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem

Pasta kokosowa na słodko
Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!