Jajka faszerowane pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki starte na tarce o grubych oczkach przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy, aż odparuje z nich płyn.
SIEKAMY JAJKA
Ugotowane na twardo jajka w skorupkach kroimy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki oddzielamy je od skorupek. Skorupki odkładamy.
PRZEKŁADAMY FARSZ DO SKORUPEK
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy skorupki jaj. Farsz delikatnie ugniatamy z wierzchu.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY JAJKA
Faszerowane jajka moczymy w jajku roztrzepanym w miseczce, a następnie obtaczamy w bułce tartej od strony farszu.
PODAJEMY JAJKA
Gotowe jajka podajemy w misce wypełnionej sianem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
711,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,6 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
19,3 g
Błonnik
21,4 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.

Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Stromboli z salami, pieczarkami i serem
Stromboli to po prostu zawijana pizza: drożdżowe ciasto i moc doskonałych składników w środku! Skorzystaj z przepisu Kingi i przygotuj stromboli z salami, pieczarkami i serem.

Sałatka z awokado i ananasem z orzechowym dressingiem
Sałatka owocowa z dozą pikantności. Polej ją orzechowym dressingiem i odkryj wyrazisty słodko-ostry smak.