Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA HALUSZKI
Odciśnięte ziemniaki doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Następnie dodajemy do nich jajka i dokładnie mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce, aż ciasto nabierze konsystencji zbliżonej do gęstej, kwaśnej śmietany. Wtedy do ciasta dodajemy skrobię i całość ponownie dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY
Do miski dodajemy dżem żurawinowy, musztardę, sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do sosu powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Pietruszkę bardzo drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Mieszamy.
GOTUJEMY HALUSZKI
W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej łyżką ciasto na kluski. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy łyżką cedzakową.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KLUSEK
Wędzone serki górskie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek rozgniatamy, a pietruszkę drobno siekamy.
SMAŻYMY HALUSZKI
Ugotowane kluski smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony. Jeszcze na patelni oprószamy je większością startych serków górskich, całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pietruszkę i rozgnieciony ząbek czosnku i ponownie mieszamy.
PODAJEMY KLUSKI
Na talerze wykładamy sos. Układamy na nim haluszki i oprószamy je pozostałym startym serem. Kluski podajemy jeszcze gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2292,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
573,2 kcal
Tłuszcz
35,5 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
2 g
Białko
15,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Blok pistacjowy
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?

Tacos z piersią kurczaka i surówką chimichurri
Przyrządź własną ucztę inspirowaną południowoamerykańskimi smakami! Sprawdź, jak prosto przygotujesz pyszne tacos z kurczakiem i surówką chimichurri.

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!