Gryczane naleśniki z jajkiem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Inspirowane klasycznymi, francuskimi galettes bretonnes, pyszne naleśniki gryczane, które podasz z sadzonym jajkiem i wędzonym łososiem. To wspaniały pomysł na wyjątkowe śniadanie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie składniki mieszamy, wykorzystując program „własne ustawienia” / czas: 40 sekund / prędkość: 7. Gotowe ciasto przelewamy do miski i przekładamy do lodówki na ok. 30 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Na rozgrzaną, suchą patelnię wylewamy tyle ciasta, aby powstały cienkie naleśniki. Smażymy je przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Każdego naleśnika smażymy osobno. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę masła i układamy na niej naleśnika. Następnie na jego środek wbijamy jajko i zakładamy brzegi, aby powstał kwadrat, w którym ciasto tworzy ramkę dla jajka. Każdego naleśnika smażymy przez ok. 2-3 minuty, aż jajko się zetnie.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Rzodkiewki kroimy w plastry. Każdego naleśnika podajemy z kilkoma plastrami rzodkiewki, wędzonym łososiem i ozdabiamy koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2423,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
242,4 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
12,9 g
Błonnik
1,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!

Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
Świetna przekąska na przyjęcie! Kruche ciasto pistacjowe, krem cytrynowy i mnóstwo owoców – goście będą zachwyceni.

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!