Frytki warzywne z trzema sosami • przepis • składniki • przygotowanie
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZMY WARZYWA
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ZIELONY MEKSYKAŃSKI
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BIAŁY BAŁKAŃSKI
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
PRZYGOTOWUJEMY WŁOSKIE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3232 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
59 g
Błonnik
12,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!

Azjatycka zupa z makaronem i grzybami shiitake
Pożywna zupa z makaronem i grzybami shiitake to kompozycja typowych azjatyckch smaków.

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.

Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Ciasto czekoladowo-dyniowe
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.