Fasolka z masłem pieprzowym i stekami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLKĘ Z CZĄBREM
Masło zagniatamy z kolorowym pieprzem i szczyptą soli. Zieloną fasolkę oczyszczamy i gotujemy wraz z cząbrem we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-17 minut.
OBIERAMY BÓB I ODCEDZAMY FASOLKĘ
Bób obieramy z łupinek. Białą fasolę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Zieloną fasolkę odcedzamy i osączamy, cząber usuwamy.
SMAŻYMY CEBULĘ I BÓB
Steki myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z pieprzem. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy wraz z bobem przez 3 minuty, cały czas mieszając.
SMAŻYMY STEKI
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim steki (ok. 2 minut z każdej strony), lekko solimy.
SMAŻYMY MIESZANKĘ FASOLI
Zieloną i białą fasolę oraz 2 łyżki masła pieprzowego dodajemy do mieszanki cebulowej, smażymy przez 2-3 minuty, doprawiamy solą. Podajemy ze stekami. Na stekach rozpuszczamy pozostałe masło z pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2787,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
696,8 kcal
Tłuszcz
26,7 g
Węglowodany
71,1 g
Błonnik
46,8 g
Białko
46,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawowe babeczki z kubka
Nie masz piekarnika? Nie martw się! Z superprzepisem Pawła Małeckiego upieczesz pyszne babeczki w… kuchence mikrofalowej. Sprawdź, jakie to proste!

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Pizzerinki portobello
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody
Przygotowywanie domowych lodów to świetna zabawa dla całej rodziny! Owoce leśne, truskawki czy mleczko kokosowe – wybierz swój ulubiony smak!

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.