Domowe tacos z krewetkami, mango i chili • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TACOS
Mąkę kukurydzianą łączymy w misce z mąką pszenną. Dolewamy ciepłą wodę i doprawiamy solą. Mocno i dokładnie mieszamy składniki, aż się połączą, a ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
FORMUJEMY TACOS
Gdy ciasto odpocznie, formujemy z niego wałek, który następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką kukurydzianą.
PODPIEKAMY TACOS
Placki podpiekamy na suchej patelni z obu stron, aż dobrze się wysuszą i zarumienią. Patelni nie rozgrzewamy z wyprzedzeniem: powinna nabierać temperatury stopniowo podczas podpiekania tacos.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KREWETKOWĄ
Obgotowane krewetki argentyńskie kroimy na drobne kawałki i smażymy ok. 30 sekund na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do miski.
PODAJEMY TACOS
Upieczone placki układamy na talerzu, wykładamy na nie sałatkę z krewetek i kapustę pokrojoną w cienkie paski.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1706 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
853 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
150,4 g
Błonnik
19,7 g
Białko
19,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Qurrito — quesadilla z kurczakiem
Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!

Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.