Bresaola z rukolą i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY BRESAOLĘ NA TALERZACH
Talerze smarujemy delikatnie 1 łyżką oliwy i wykładamy na nich plasterki bresaoli tak, jak układa się carpaccio.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Rukolę oczyszczamy, przekładamy do miski i skrapiamy łyżką oliwą. Pistacje dość drobno siekamy, mieszamy z ricottą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Melona kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy ostatnią łyżką oliwy.
PODAJEMY DANIE
Rukolę układamy na bresaoli, następnie łyżeczką nakładamy ricottę z pistacjami i całość ozdabiamy plastrami melona. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
616,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,1 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
12,3 g
Błonnik
1,6 g
Białko
29,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Pita pizza
Szybka pizza, którą możesz zjeść w szkole lub w pracy! Wypróbuj przepis na pitę pizzę i skomponuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. To prosty i pyszny pomysł na oryginalny lunchbox!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!

Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Konfitura morelowo-miodowa
Pyszny pomysł dla wielbicieli słodkich śniadań: smak dojrzałych moreli uchwycony w towarzystwie miodowej nuty.

Spanakopita
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!