Babka cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM I JAJKAMI
Masło przekładamy do naczynia robota i ucieramy z cukrem na średnich obrotach. Gdy się połączą, stopniowo dodajemy jajka (po jednym – czekamy aż każde z nich połączy się z masą), cały czas ucierając. Konsystencja masy na tym etapie może przypominać przez chwilę zwarzone ciasto, ale nie przejmujemy się tym i kontynuujemy ucieranie.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy, a następnie dodajemy je stopniowo do masła z cukrem i jajkami.
DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Gdy mokre i suche składniki się połączą, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą z nich skórkę. Wyrabiamy ciasto ok. 3-5 minut.
PIECZEMY BABKĘ
Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
DEKORUJEMY I PODAJEMY BABKĘ
Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dekorujemy świeżymi borówkami, listkami świeżej mięty i cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4474,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
559,3 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
75,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi ruskie
Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Butter chicken
Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Makaron razowy z sosem serowo-brokułowym
Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj makaron z sosem serowym i brokułami, doprawiony aromatycznym sokiem z limonki!