Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PANCAKES
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. W rondelku rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
SMAŻYMY PANCAKES
Na patelni rozprowadzamy odrobinę oliwy, a jej nadmiar ściągamy za pomocą papierowego ręcznika. Patelnię rozgrzewamy, ustawiamy średni ogień i wlewamy na patelnię kolejno niewielkie porcje ciasta.
SMAŻYMY BOCZEK
Bekon smażymy z obu stron na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
PODAJEMY PANCAKES
Pancakes przekładamy na talerz i polewamy syropem klonowym. Obok placuszków układamy przesmażony boczek.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SMOOTHIE
W naczyniu robota łączymy wszystkie składniki smoothie: napój migdałowy, płatki owsiane, sok jabłkowy, jabłka pokrojone w cząstki, jogurt i daktyle.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY SMOOTHIE
Doprawiamy składniki smoothie cynamonem i gałką muszkatołową. Całość miksujemy na gładki, aksamitny koktajl. Przelewamy do wysokich szklanek, które dekorujemy jabłkiem pokrojonym w cienkie plasterki. Opcjonalnie: z wierzchu posypujemy cynamonem. Podajemy ze słomkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3723,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
931 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
123,1 g
Błonnik
5,4 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!

Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
Poznaj sposób na wędzenie gęsiny w domu. Śląski przepis na pyszne danie!

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!

Wegetariańskie kanapki
To kanapka wypełniona wszystkim, co najlepsze! Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także podczas spotkań z bliskimi!

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!